ЕК съди България заради депата за отпадъци

130 общински сметища са в експлоатация без да отговарят на разпоредбите на европейското законодателство

3545 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия (ЕК) дава страната ни на съд заради депата за отпадъци. 130 общински сметища са в експлоатация без да отговарят на разпоредбите на европейското законодателство. По препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник е предявен иск пред Съда на Европейския съюз. ЕК изрази загриженост за това, че България не защитава своите граждани от последиците от лошото управление на отпадъците, пише bTV.

Повечето депа за отпадъци в страната работят в нарушение с европейското законодателство, а за да се разреши проблемът трябва да бъдат предприети мерки за отстраняване на неточностите. Сметищата не могат да продължават да функционират след 16 юли 2009 година, освен ако не са в съответствие със законодателството на ЕС.

Брюксел изпрати писмо до България след изтичането на този срок. На свой ред страната ни пое ангажимент до 2015 година да бъдат изградени 23 нови депа, които да съответстват на изискванията. Но според данните в Брюксел у нас функционират 113 несъответстващи сметища.

"С оглед на съдебните спорове в българските съдилища за изграждането на нови депа за отпадъци обаче е малко вероятно първоначалният график да бъде спазен", отбелязват от ЕК.

Коментари: 0