ЕП решава съдбата на АСТА

Три комисии дават становище за споразумението преди окончателния вот на 2 юли

6574 ~ 2 мин. четене

В три комисии на Европейския парламент ще дадат становищата си през юни за оспорваното международно търговско споразумение ACTA.

ACTA или Търговско споразумение за борба с фалшифицирането, е международно търговско споразумение за опазване на интелектуалната собственост в интернет. До момента споразумението е подписано от 22 страни в ЕС, включително България, но трябва да бъде прието от Европейския съюз.

Комисията по международна търговия на ЕС (INTA), ще гласува на 21-22 Юни, за да определи формалната препоръка за ACTA пред Европейския парламент. Докладчикът на комисията за ACTA Дейвид Мартин мече заяви позицията си против споразумението.

Решението на INTA ще e повлияно от експертните становища за ACTA, издадени от три комисии на ЕП - за правни въпроси (JURI), по граждански свободи (LIBE) и Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE).

Комисиите ще разгледат потенциалните ефекти на ACTA върху търговските права на ЕС, основните права на европейските граждани, както и влиянието, което има и ще има споразумението върху различните засегнати индустрии.

Според източници на Би Би Си, и трите комисии клонят към негативно становище за ACTA в докладите си. Окончателното гласуване в Европейския парламент ще се проведе на 2 юли в Страсбург.

Сред европейските държави, които официално се дистанцираха от ACTA, са Германия и Полша. Законодателите в Брюксел призоваха да за отхвърлянето на споразумението, защото според тях то нарушава основните права и свободи на гражданите.

Ако бъде прието, споразумението ще даде право на властите да изискват лична информация за потребителите на интернет-услуги, както и да  предприемат наказателни мерки срещу тези, които нарушават авторските права на компаниите приносители. Наказанията предвиждат парични глоби и лишаване от свобода.

Подкрепи Economic.bg