Супервулкани ни плашат със страховити изригвания

В момента най-известният и най-активният супервулкан се намира под природния парк Йелоустоун в САЩ. Според учените той се пробужда от няколко стотин години и е напълно възможно да очакваме изригване в най-скоро време

След последните трусове, които ни разлюляха, най-новите изследвания на британските учени ще прозвучат страховито. Геолози от Албиона очакват силни изригвания на супервулкани. Те са изключително мощни и имат силата да унищожат цели цивилизации, съобщава dartsnews.bg.

Последните изследвания на учените, цитирани от Би Би Си, категорично определят, че тези вулкани се активизират много по-бързо отколкото се смяташе досега. По-старите проучвания изчисляваха, че за изригването на супервулкан са нужни 100 000 години, но най-новите данни сочат, че процесът може да отнеме много по-малко време - около няколко стотин години.

Според учените супервулканите са сред най-смъртоносните природни катаклизми, който могат да сполетят Земята. По-разрушителен ефект могат да имат единствено ударите от астероиди.

В момента най-известният и най-активният супервулкан се намира под природния парк Йелоустоун в САЩ. Според учените той се пробужда от няколко стотин години и е напълно възможно да очакваме изригване в най-скоро време.

Ако Йелоустоун все пак се активизира, това означава, че две трети от територията на САЩ може да се окаже напълно необитаема.

Супервулканите се "захранват" от гигантски езера от магма, които извират от земните недра. Досега геолозите смятаха, че може да отнеме между 100 000 и 200 000 години на магмата да създаде достатъчно напрежение върху земната кора, за да изригне на повърхността. Но най-новите проучвания сочат, че магмата може да съществува едва няколко стотин години, преди да изригне.

Данните сочат още, че магмата под Йелоустоун е с размер 15 км и от 2004 г. се издига с изключително бързи темпове. Тя избива от време на време на малки "кладенчета", което според мнозина геолози означава, че вулканът е по-активен отколкото се смяташе.

За последен път супервулкан е изригвал на Земята преди 760 000 години. А общият брой на подобни природни катаклизми е три за период от 2,1 млн. години. Според учените това означава, че наближава момента на ново изригване.

Преди 74 000 години голям вулкан, който обаче не е с мащабите на Йелоустоун, изригна в Индонезия и стана причина за измирането на милиони хора, допълва още dartsnews.bg.

 

Коментари: 0