ЕП заплаши Украйна със санкции

Представителите, които са на посещение в Киев, предлагат настояват за създаване на постоянна парламентарна мисия в страната

108 ~ 1 мин. четене

Европейският парламент (ЕП) поиска днес санкции за представителите на властта в Украйна, които са свързани с репресиите срещу движението в подкрепа на европейската интеграция на страната, предаде AFP. Предложението идва от представители на Европейския съюз (ЕС), които са на посещение в Киев. Те настояват за създаването на постоянна парламентарна мисия в страната, както и за санкциониране на политиците, отговорни за смъртта на демонстранти.

В своя резолюция с незадължаващ характер Европейският парламент осъди ескалацията на насилието в Украйна и призова Европейския съюз да вземе незабавни и целеви мерки по отношение на всички "украински чиновници, депутати и бизнесмени, които ги подкрепят".

Като възможни санкции от ЕП предлагат "забраната за пътуване" и "замразяването на авоари". Междувременно върховният председател за външната политика и сигурността на ЕС Катрин Аштън заяви, че на този етап ЕС не планира санкции към Украйна.

Подкрепи Economic.bg