ЕС дава по 20 000 лв. на безработни за бизнес у нас

Средствата са по ОП "Развитие на човешките ресурси" за програмния период 2014 - 2020 г.

Близо 1000 безработни ще получат по 20 000 лева като начален капитал, за да започнат собствен бизнес в България. Средствата са по ОП "Развитие на човешките ресурси" за програмния период от 2014 до 2020 година. Те ще могат да започнат да се усвояват най-рано в началото на следващата година, защото до края на тази оперативна програма трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия, пише Kmeta.bg.

През първата година предприемачите ще получават безплатни консултации от счетоводители, юристи, специалисти по маркетинг и човешки ресурси. Субсидии ще се дадат и за разкриване на 300 социални предприятия, в които обучение и заетост ще получават хора с увреждания. За тях са предвидени 60 милиона лева.

"Подкрепа за стартиране на собствен бизнес имаше и в сегашната оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", но те не бяха особено успешни. Ще поправим грешката си, която бе допусната, а именно безработните първо да регистрират своя фирма, а след това да развиват бизнес план и обучение, при което голяма част от тях не бяха одобрени", обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова.

Общо 895 млн. евро ще е размерът на ОП "Развитие на човешките ресурси" в периода 2014-2020 година. За увеличаване на заетостта е предвиден ресурс, който е с 20 на сто повече от предходния програмен период. Общо към пазара на труда ще бъдат насочени 550 млн. евро. С тях ще бъде финансирано обучението на 100 000 безработни лица, включително и хора, които до момента не са търсили работа.

От тях 90 000 безработни е планирано да започнат работа. 280 000 работещи българи ще имат възможност да подобрят своите знания и квалификация. Специално за насърчаване на младежката заетост са планирани 235 милиона лева. Над 1000 малки и средни предприятия ще могат да кандидатстват за финансиране, с което да подобрят условията на работа.

 

Още новини четете в Kmeta.bg

Коментари: 0