ЕС дава помощ 45 млн. долара за сирийските деца

Сумата ще бъде предоставена благодарение на Датският фонд на ООН (УНИЦЕФ) и ЕС, които сключиха споразумение в Ню Йорк за хуманитарната инициатива

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Европейският съюз предоставя помощ от 45 млн. долара за сирийските деца. Сумата ще бъде предоставена благодарение на Датският фонд на ООН (УНИЦЕФ) и ЕС, които сключиха споразумение в Ню Йорк за хуманитарната инициатива, предаде РИА Новости. Документът бе подписан по време на 68-та сесия на общото събрание на ООН.

“Подписаното споразумение демонстрира желанието ни да помагаме на тези, които са най-уязвими от конфликта, а това са децата и младото поколение“, заяви еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Щефан Фюле.

Междувременно американският президент Барак Обама и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обсъдиха ситуацията в Сирия. Те стигнаха до заключението, че е много важно да се намери политическо решение по въпроса със сирийските химически оръжия и да се избегнат нови жертви.

Би Ки-мун и Обяма са обсъдили и международните усилия в подкрепа на Конго,  Мали и Сомалия, както и други въпроси, свързани с правата на човека и реформирането на ООН. 

Подкрепи Economic.bg