Протестите консолидираха електората на левицата

Министър-председателят беше принуден да обяснява решения, за които той най-малко носи отговорност, смята бившият вътрешен министър Румен Петков

92 ~ 5 мин. четене

- Г-н Петков, Вие сте едно от лицата, които присъстваха на дискусионните клубове, инциирани от бившия президент Георги Първанов и се обявихте за мрежа от такива дискусии в цялата страна. Кое е това, което даде импулс за подобна инициатива? Разцеплението в левицата ли даде възможност за подобно действие?

- Не мисля, че може да се говори за разцепление в левицата. Очевидно обаче има няколко проблема. Два от тях са много ясно откроени. Единият е политически - състоянието на политическите партии, техните действия и способността им да реагират адекватно. За БСП този проблем е свързан с факта, че националният партиен съвет се свиква все по-рядко. Аз очаквам, че следващото заседание ще е по Коледа. За мен е голям проблем, че националният съвет не анализира 100-те дни на кабинета, който подкрепяме и който е избран с наш мандат. Казвам го с ясна илюстрация на неглижирането на националните партийни форуми, което пък от своя страна води до деморализация вътре, защото хората виждат, че от тези национални съвети няма смисъл. Някакви хора вземат някакви решения някъде и отговорността после се носи от всички. В политическия проблем бих включил и липсата на реален дебат за национални приоритети. Например, при какви условия можем да участваме в международни коалиции, свързани с въоръжени конфликти.

Другата група проблеми е свързана с ежедневието и те са чисто управленски. И по двата няма реална обществена дискусия, и това е един много сериозен мотив да се инициира обществена дискусия. Защото едната от причините гражданите да са на улицата, са именно липсата на публичност на решенията, липсата на реален политически дебат и липсата на воля за общополезни решения.

- Има ли индикации в момент, когато тези клубове се утвърдят, да се превърнат в политическа партия?

- Мисля, че е по-важно да се проведат дискусиите в двете посоки. Трябва да се дадат отговори на важни въпроси - на какви критерии ще отговаря Изборният кодекс, който се прави, дали да има избори сега или да няма, дали да се свиква Велико народно събрание или не. В момента има непредставени в Народното събрание хора, но винаги има такива хора. Това означава ли, че трябва да занулим прага? Това е дискусионен въпрос. Има твърдения да се прави смесена избирателна система, само мажоритарна и т.н. Но няма диалог, който да даде отговор на тези ключови въпроси. И затова никой не трябва да прави внушението, че някой иска да цепи БСП. Важното е, че на тези дискусионни клубове имаше много млади хора, една дузина професори и много кметове, и се получи нещо наистина стойностно като разговор. Лошото е, че ръководството на БСП не разбира това като необходимост и това поставя левицата в много деликатно положение.

- Тоест подобен проект би служил и като коректив на БСП?

- Защо само на БСП? В тези дискусии има хора, които трудно могат да бъдат отъждествени с БСП и аз мисля, че това е много полезно. Тези важни неща трябва да се осмислят и изговорят внимателно. Трябва да се намери и общия интерес за обществото, и да се намери решението на тези важни въпроси.

- На фона на такива политически събития смятате ли, че електоратът на левицата се консолидира или по-скоро се разпада?

- Първо, протестите консолидираха електората на левицата. В това няма никакво съмнение. Второ, напоследък има един зоологически ентусиазъм около дебата за така наречения "Реформаторски блок", където има участници в по едно-две правителства и продължителни участници във властта. Самият факт, че в последните дни БСП и левицата са във фокуса на общественото внимание, е показателен, че такъв тип дискусии могат да привлекат вниманието в ляво и да играят много сериозна роля във възстановяването на общественото доверие в БСП. Ние сме свидетели на нещо, което трябва да бъде по-сериозно анализирано, а не емоционално възприемано. Фактът, че разликата между БСП и ГЕРБ е в полза на левицата, не е резултат от повишаване на абсолютния брой подкрепящи БСП, а от срива на ГЕРБ.

- Как оценявате 100-те дни на кабинета "Орешарски" и коя е най-голямата грешка на сегашното правителство?

- Най-голямата грешка е в кадрови план и тя не е на правителството, а на политическите партии, които го подкрепят, защото по един много нехигиеничен начин министър-председателят беше принуден да обяснява решения, за които той най-малко носи отговорност. Но мисля, че това правителство има сериозни положителни стъпки - в майчинството, в социалната сфера, в енергетиката. Това са решения, които ние не дооценяваме и това е грешка и на обществото.

- Какъв е Вашият прочит на събитията в енергетиката и тези с "Риск Инженеринг"?

- Трябва да отбележа две неща. Първо, аз съм много смутен от тези действия. Смутен като гражданин, защото всички ние 4 години се противопоставяхме на такъв тип събития. Не може да влезеш в 17 офиса, в част от тях с автомати. Това са канцеларски помещения. След като не е иззето оръжие от там, защо въобще се влиза с такова? Значи не е имало оръжие. Второ, тук става дума за държавни договори. Тези фирми, които работят с такива стратегически обекти, са под постоянния контрол на ДАНС. Всеки един служител има съответния допуск, издаден от ДАНС. Ако такива открития са направени едва днес, то това говори много лошо за държавата. И шумният начин, по който се направи, по нищо не се различава от това, което правеше предишното правителство. Разликата, е че този път нямаше камери и поне засега няма да гледаме сериали от арести и изземания по телевизията. Аз не допускам, че ако се поискат документи на която и да е фирма по съответния ред, тя ще ги откаже. Освен това, доколкото съм информиран, такъв тип документи са изисквани и от Parsons и "Риск Инженеринг" и са били предоставени. Изисквани са и от БЕХ и от НЕК. Не знам на какво се дължи този ентусиазъм. Арестите са били за по 24 часа.

В тези компании работят около 200 ядрени специалисти, които са последните в България, защото в последните десетина години висшите ни учебни заведения обучават по 8 до 10 такива специалисти. Така ще изгоним тези хора в чужбина. На практика ние казваме, че ако човек работи в сферата на българската ядрена енергетика, утре могат да дойдат с автомат и да ти изискат компютъра. Не на последно място, не си задава въпроса "какъв ще е международния ефект от подобни действия". Защото България доскоро бе сочена като образец в ядрената енергетика като организация, контрол, съхраняване на отпадъци и т.н. От петък ние ще бъдем сочени с пръст и то заради действия на български институции.

Затова министър-председателят трябва да поиска подробен доклад от ДАНС с мотивацията за тази акция. Ако е имало информация, че ще бъдат унищожени документи, то това означава, че държавата също ще ги унищожи, защото те са с два екземпляра. Ако подозират, че държавата сама ще си унищожи документацията, това вече е много страшно.  Това е нещо, което не бива да остане и без обществена реакция.

Подкрепи Economic.bg