Стотици пощенски служители излязоха на протест

Хората скандират "Стачка" и "Искаме парите си"

208 ~ 2 мин. четене

Повече от 1000 служители на "Български пощи" протестират пред сградата на Министерски съвет. Хората скандират "Стачка" и "Искаме парите си". Недоволството им е провокирано заради държавен дълг към пощите в размер на 22 750 000 лева и ниски заплати. Организатор на демонстрацията е Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ. Протестът, който започна от площад "Македония", се провежда под мотото "Не на ликвидацията на българските пощи. Добри услуги за гражданите и достойни доходи за работещите в "Български пощи".

Близо 100 души от Пиринския край тръгнаха рано тази сутрин към столицата. 30 служители на "Български пощи" потеглиха от Благоевград, а в демонстрацията се включиха и хора от Гоце Делчев, Огняново, Вълкосел, Разлог, Сандански, Симитли, Кресна и Петрич. Те увериха, че колегите им днес ще продължат да извършват услугите, които предоставят, но ако не бъдат чути, ще предприемат крайни действия.

Според лидера на федерация "Съобщения" към КНСБ Георги Бочев протестиращите се страхуват от "начина на управление". "До нас стигна информация, че зам.-изпълнителният директор на "Български пощи" г-жа Костадинова е предупредила началниците по места да изпратят списъци на хората, които ще участват в протеста. Ако те са повече от 5% от служителите, самите директори ще бъдат уволнени. В кой век живеем?" коментира Бочев в ефира на bTV.

По думите му "и държавата, и партиите" са абдикирали от "Български пощи". Служителите и КНСБ настояват да се приеме оздравителен план, както и да бъдат увеличени заплатите. Георги Бочев посочи, че средната брутна заплата в "Български пощи" е 511 лв. Пощальоните, които са около 5000 души, вземат между 310 и 350 лв. месечно.

Подкрепи Economic.bg