Здравната каса започва 2014 г. със 130 млн. лв. дефицит

По сметката на Касата има 108 млн. лв., които не могат да се разблокират, обясни управителят на Касата Румяна Тодорова

76 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще влезе в 2014 г. с дефицит от 130 млн. лв. Това каза управителят на Касата Румяна Тодорова, цитирана от "Фокус". "По сметката на Касата има 108 млн. лв., които не могат да се разблокират. Нещата са изключително тревожни. Не спим спокойно, дори не спим - говоря за себе си", коментира Тодорова.

"Вижте цифрите какво показват. НЗОК отговаря за онези 5.5 млн. души, които все пак се осигуряват. Трябва да се отнасяме по еднакъв начин към всички, които въпреки лишенията, все пак се осигуряват", каза още Тодорова.

"Пациентите се приемат в болница многократно, по усложненията на диабета. Изводи - или пациентите не се наблюдават в извънболничната помощ, или - достатъчно ли е ангажиран пациентът със собственото си здраве? Ще направя всичко възможно да осигуря една бройка лица, на които да прегледам тефтерчетата, как си следят кръвната захар. Нарочно взех диабета. Касата е осигурила 100% лечението. Каква е причината пациентът да не се лекува", чуди се тя.

Подкрепи Economic.bg