ЕС може да ни глоби заради ферибота Силистра-Кълъраш

Съоръжението стои под ключ вече трета година заради неразбирателство между България и Румъния

ЕС може да наложи на България и Румъния сериозни финаснови санкции заради линия Силистра-Кълъраш, съобщи БНТ.

Проектът, в който са вложени десетки милиони европейски средства, е замразен вече 3-та година заради неразбирателство между концесионерите от двата бряга на Дунав. Това доведе и до решението на правителството за прекратяване на 35-годишния договор с българския концесионер.


 "С решение на МС от 4 май т.г. е прекратен концесионният договор. В началото на юни месец предметът на концесия, т.е. фериботният комплекс беше предаден на Пристанищна инфраструктура, което означава, че нямаме нито превозвач, нито концесионер", обясни пред националната телевизия Николай Димов, областен управител на Силистра. Останала без превозвач, българската страна е принудена да търси нов, но досега желаещ няма.


Спасението е линията да се обслужва само от румънския концесионер, но при едно условие - трафикът на тежкотоварни автомобили от Силистра към северна Европа да бъде пренасочен към плавателното съоръжение. От румънска страна коментират, че все пак най-добрият вариант е да се намерят решения за икономическа изгода и за двете държави.
 

Коментари: 0