ЕС одобри единно зарядно за електромобилите

Подобно решение слага край на бъркотията с щепселите за зареждане

Автор: Божидара Иванова

Европейският съюз (ЕС) одобри използването на щепсела Тур 2, познат още като Mennekes, за стандарт при електромобилите в общността. Вероятно решението е било повлияно от това, което се случва на пазара в Германия, Италия и Обединено кралство, където най-широко използваният щепсел е от тип 2, пише изданието autobloggreen.

Германската компания Mennekes прогнозира, че до 2020 г. ще има около 8 млн. зарядни станции в Европа и около 10% ще бъдат обществени зарядни устройства.

Европейската комисия заяви, че от тази година Франция трябва да има 97 хил. публични станции за зареждане, Германия - 150 хиляди, Италия се нуждае от 125 хил. станции, а Великобритания - 122 хил. Не е ясно как са изчислени тези цифри и дали това са реалистични прогнози.

Според депутат в Европейския парламент подобно решение е сериозен успех за германската индустриална политика, тъй като автомобилната индустрия най-после ще получи сигурност по отношение на плановете за производството.

От друга страна собствениците на електромобили са облагодетелствани от решението, защото многообразието от щепсели създаваше проблеми при ежедневната употреба на колите.

Извън рамките на ЕС обаче продължава хаосът със стандартизацията. В САЩ и Япония например, за зареждане на електромобили се използват друг вид щекери.

Коментари: 0