ЕС санкционира Русия само чрез ЕБВР и ЕИБ

Важното е, че засегнахме руската икономика, оправда се Ангела Меркел след снощната среща на върха в Брюксел

Показна акция

ЕС санкционира Русия само чрез ЕБВР и ЕИБ
144 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Формално засилване на санкциите срещу Русия постигна срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел снощи.

Съветът на лидерите на ЕС нареди на Еврокомисията (ЕК) да подготви до края на юли „черния списък” за Русия и Украйна. В него ще влязат руски и украински организации и физически лица, които „материално или финансово подкрепяха действия, подриващи териториална цялостност на Украйна”.

Съветът засега предприе само една реална мярка в икономическия сектор – спря подписването на всички финансови споразумения с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Стана дума и за спирането на част от европейските програми за съдействие на РФ.

Съветът на ЕС натовари ЕК и външнополитическата служба на ЕС да подготви „предложения за блокиране на чуждестранни инвестиции в икономиката на Крим”.

Меркел: Важното е, че засегнахме руската икономика

„Повечето искания по деескалация на ситуацията в Украйна, които формулира Евросъюза, не бяха изпълнени”, коментира след срещата канцлерът на Германия Ангела Меркел (на снимката от вчерашния Съвет на ЕС е с Дейвид Камерън - бел. ред.), цитирана от Deutsche Welle (DW).

Според нея и Москва, и проруските сепаратисти „носят отговорност забавянето в приемането на мерки по търсене на решение, а също така и за растящия брой жертви”. „В това нямат вина нито европейските посредници, нито украинската страна”, отсече Меркел.

„Можем дълго да спорим по повод на това, дали това е краят на второто ниво санкции или вече е началото на трето. Това не е толкова важно. Ясно е, че ние вече засягаме икономиката на страната (РФ)”, коментира Меркел за наказателните мерки към Москва. Тя призна, че не знае дали Русия ще предприеме ответни мерки, като подчерта, че „това не служи за критерий за вземане на решението от страна на Евросъюза”.

 
Подкрепи Economic.bg