Екипите на ЧЕЗ ще имат сателитни телефони

Новата система ще намали времето за отстраняване на аварии, уверяват от дружеството

332 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Служителите на ЧЕЗ вече ще поддържат връзка и на труднодостъпни места, където няма покритие на мобилните оператори. Компанията въвежда модерна сателитна телефонна технология, която се очаква да допринесе за по-бързото и по-ефективно намиране и отстраняване на аварии в електропреносната мрежа.

От пресцентъра на ЧЕЗ уточняват, че сателитните телефони са свързани с глобалната система Иридиум, която осигурява покритие на цялата земна повърхност. Те работят в сателитен режим, което им позволява да улавят сигнала на недостъпни за клетъчните мрежи места. Устройствата могат да бъдат инсталирани и в автомобили и да гарантират постоянна връзка и при пътуване.

"Тъй като обслужваме територия с предимно планински терен, много често се налага екипите ни да изминават по 5-10 км, за да стигнат до най-близкото място с обхват. Благодарение на сателитната технология ще намалим сериозно времето за отстраняване на аварии, което е още една стъпка към гарантиране сигурността и уюта на нашите клиенти", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Новата система ще гарантира и безопасността на служителите. В случай на затруднение, те могат да излъчват SOS сигнал със своите точни GPS координати, добавят още от ЧЕЗ.

Подкрепи Economic.bg