С „Белене“ токът ще поскъпне между 50 и 100%

Готви се коалиция ДПС-ГЕРБ, обяви Мартин Димитров

Мартин Димитров:

52 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Токът в България само в "Козлодуй" ще стане между 50 и 100% по-скъп от сегашния, ако бъде направено "Белене", прогнозира съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров пред Нова телевизия.

Депутатът цитира изчисленията на германската RWЕ, според които централата "Белене" би произвеждала между 3 и 5 пъти по-скъп ток от този в "Козлодуй". Тези цифри бяха потвърдени и от анализите на HSBS, подчерта Димитров.

Той бе категоричен, че всички изчисления, най-вече тези правени от чуждестранните фирми, показват, че изграждането на проекта в Белене ще струва над 20 млрд. лева. "Ако нещо струва 20 милиарда, няма как токът да не бъде по-скъп. То ще трябва да си върне инвестицията", аргументира се народният представител.

Мартин Димитров за пореден път обяви за неверни изчисленията на депутатите от БСП, според които "Белене" ще струва около 6 млрд. лева. Това са числа, които се казват само от тях - от Румен Овчаров, Сергей Станишев и Георги Първанов, коментира депутатът и заяви, че в случая БСП му звучат като телефонните измамници.

Твърдата позиция на "Синята коалиция" за предстоящия референдум гласи хората да гласуват с "Не". Димитров посочи, че ГЕРБ няколко пъти вече смени мнението си по въпроса за строежа на АЕЦ "Белене". Според него, ако на референдума се съберат повече гласа "Не", това означава, че няма да се строи нова ядрена централа, под което се визира площадката на Белене. Димитров обаче посочи, че 7-ми блок на Козлодуй не може да бъде ядрена централа, тъй като това е още един блок. "Така, че този блок е допълнителна мощност на Козлодуй в съществуваща централа. Ето тук се опитват да лъжат социалистите и да подвеждат хората. Защото казвайки „Не” на референдума, пътят за допълнителен блок на АЕЦ Козлодуй е открит", смята той.
 
Димитров коментира и вчерашните събития на конференцията на ДПС в НДК, на която с газов пистолет бе нападнат вече оттеглилият се лидер на партията Ахмед Дога.

Според синия депутат оставката на Ахмед Доган има важна политическа цел, а именно да се отвори вратата за нови коалиции. "С Ахмед Доган начело е много сложно да влезе ДПС в една, например, дясно-центристка коалиция с ГЕРБ, за каквато чувам, че си правят сметка"., заяви Мартин Димитров. "Правят си сметката за управление ГЕРБ-ДПС. Винаги съм се питал защо ГЕРБ тръгна така яростно срещу "Синята коалиция" и сега си го обяснявам – защото явно ще търсят вариант за управление с ДПС. ДПС не трябва повече да бъдат пускани в управлението на България, защото те превърнаха управлението в корпорация и в много лоши практики, включително корупция", каза още Димитров.

Подкрепи Economic.bg