Нападателят на Доган искал да изрази лична позиция

Младежът е искал да покаже на партийния лидер, че не е неуязвим, обявиха от МВР

Снимка: БГНЕС

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Честен, с висок морал и напълно самостоятелен в решенията си. Така описва сам себе си 25-годишният Октай Енимехмедов, който вчера излезе с газов пистолет срещу напусналия лидер на ДПС Ахмед Доган по време на партиен форум в НДК.

Пред психолозите на МВР Енимехмедов се е определил като български патриот, който прави това за доброто на държавата, заяви на пресконференция директорът на Института по психология  към МВР Неделчо Стойчев.

С деянието си младият мъж поискал да получи своите "пет минути слава" и да покаже на лидера на ДПС, че не е недосегаем, разказва Неделчо Стойчев. Целта му била да покаже на партийния лидер, че нещата трябва да се променят.

Мотивите се потвърждават и в предсмъртното писмо, открито в дома на Енимехмедов в София. В него той предупреждава майка си, че може да загине и се извинява, че няма да може да завърши образованието си.

По думите на Стойчев, мотивът на Енимехмедов е да покаже на обществото, че съществува, да изрази позицията си и да покаже, че мнението му трябва да бъде зачетено.

Разследващите са категорични, че Октай Енимехмедов не е искал да убие Ахмед Доган. Това се доказва и от факта, че пистолетът е бил зареден със сигнално-звукови патрони.

Енимехмедов обяснява, че преди около две години в живота му се случва идеологичен обрат, което го кара да започне да следи политическия живот в България. Именно за да се запознае с идеологията на ДПС, преди месеци отива и на семинар на младежката организация на партията. Посещава и пресконференция на отцепелия се от партията на Доган - Касим Дал.

От думите на вътрешния министър Цветан Цветанов стана ясно, че Енимехмедов е бил близък до известния столичен наркоразпространител Христо Ширев. Сам признал пред психолозите, че в миналото е бил агресивен и е бил замесен с хора от криминалния контингент.

Заарди вчерашната проява, срещу Енимехмедов ще бъдат повдигнати обвинения за хулиганство и за закана за убийство, съобщи Борислав Сарафов, заместник главен прокурор.

В първия си коментар за случилото се вчера премиерът Бойко Борисов призова членовете и симпатизантите на ДПС да бъдат по-сдържани в коментарите си, че нападението може да породи етническа омраза. Това предупреждение премиерът отправял предвид факта, че нападателят е български мюсюлманин. Той оцени като адекватна реакцията на институциите след инцидента с някои пропуски. Премиерът обаче бил силно възмутен от побоя, който делегати на форума нанесоха на нападателя.

Подкрепи Economic.bg