Екоминистърът алармира за риск от бедствия

Реките Искър, Вит и Осъм могат да прелеят при обилни дъждове, предупреждава Станислав Атанасов

Екоминистърът алармира за риск от бедствия
208 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Има риск реките Искър, Вит и Осъм да предизвикат бедствия при обилни дъждове. Това каза в интервю за предаването на Нова телевизия „Здравей България” Станислав Атанасов, министър на околната среда и водите.

„Разбира се, при благоприятен сценарий, те не биха се реализирали, но при неблагоприятен, както в Мизия, за съжаление, може да се реализира в пълен мащаб”, обясни министър Атанасов.

По думите му, басейновите дирекции издават предписание за поддържане на едно разумно ниво на язовирите, което е баланс между риска наводняване и засушаване. „Както има прогнозна от наводняване, така може да има и от засушаване”, допълни екоминистърът.

„Осемте язовира по поречието на река Скът са общинска собственост. Преливането на язовир от гледна точка на МОСВ означава аварийна ситуация, в която водата прелива над язовирната стена, има опасност да е компрометирана. Това представлява и риск за населението”, отчете Атанасов.

По думите му, преливането през преливника чисто технически е част от нормалната работа на едно хидротехническо съоръжение на язовира. „Ретензионната функция забавя движението на водата”, обобщи ситуацията Станислав Атанасов. 

Коментари: 0