Екоминистърът обеща до 100 млн. за общините

Към абсолютно всички общини, в които се изпълняват проекти по ОПОС, ще имаме еднакво отношение, заяви Станислав Анастасов

Екоминистърът обеща до 100 млн. за общините
136 ~ 2 мин. четене

Суми между 70 и 100 милиона лева ще получат от началото на август всички общини, в които се изпълняват проекти по ОП „Околна среда". С осигурените средства те ще могат да се разплатят частично с изпълнителите на проектите, информира министърът на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов.

Към абсолютно всички общини, в които се изпълняват проекти по тази оперативна програма, ще имаме еднакво отношение, обеща министърът в оставка Станислав Анастасов.

„При всички случаи имаме готовност от 1 август да получим определен лимит от Министерството на финансите, така че изпълнителите по проектите по ОП „Околна среда" да могат да продължат да работят. Парите са между 70 и 100 милиона лева преди актуализацията на бюджета. Ще имаме абсолютно едно и също отношение към всички проекти, така че да няма преференции за никого", категоричен бе Анастасов.

Министърът присъства на първа копка за изграждането на Регионален център за управление на отпадъците - Стара Загора, който се изгражда по договор за 52 милиона лева и се осъществява по проект на ОП „Околна среда".Бенефициент е община Стара Загора, а партньори са 12 общини от областта. Проектът премина през доста затруднения - съдебни спорове относно Оценката за въздействие върху околната среда и проекта за Подробен устройствен план, които бяха обжалвани на няколко инстанции, но в крайна сметка общината спечели делата, предаде Дарик.

Въпреки това, десетина жители на старозагорското село Ракитница, в чието землище ще се строи депото, отново излязоха на протест срещу изграждането му. „Първите къщи са на 890 метра, но вие знаете, че Наредба №7, която регулираше отстоянието бъде около 2-3 километра, беше отменена. Долният край на депото ще стигне до нивите, с чиято продукция се хранят хората от селото", обясни Генчо Иванов, който от години е председател на Инициативен комитет срещу строежа на депото край Ракитница. Според жителите боклуците са заплаха за чистотата на водата и почвата в района, застрашават и здравето на хората.Подкрепи Economic.bg