Енергийният министър разреши на БЕХ да тегли 1 млрд. лв. заеми

Част от средствата за нужни за погасяване на заема към френската банка BNP Paribas

76 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев е дал съгласието Българският енергиен холдинг (БЕХ) да вземе до 500 млн. евро (близо 1 млрд. лв) заеми под формата на банков кредит и облигационна емисия. Това обяви самият Добрев по време на връчването на сертификати клас "А" и "Б" на инвеститори от четири области в страната.

"Процедурата за заема на БЕХ е стартирана вчера", обяви Делян Добрев. Във вторник, 5 март изпълнителният директор на холдинга Михаил Андонов обяви, че се чака разрешението от министъра, за да стартира процедурата по теглене на банков кредит за 250 млн. евро, както и емитирането дълг под формата на облигации за до 250 млн. евро. От БЕХ обаче направиха уточнението, че може да се използва или само един от инструментите на финансиране, или и двата. Делян Добрев допусна възможността да се изтегли първо кредит, след което той да се финансира от продажбата на дълговите книжа, чието емитиране и продажба ще се забави.

С част от парите ще бъде изплатен остатъкът от 195 млн. евро от заема към френската банка BNP Paribas. Средствата (общо 250 млн. евро) бяха изтеглени за финансиране на дейностите по строителството на пропадналия проект за изграждане на АЕЦ "Белене". Падежът е на 12 май 2013 г.

Михаил Андонов допусна и възможността при изгодна лихва и по двата инструмента на финансиране БЕХ да вземе и кредит, и да продаде облигации. Ако ръководството на холдинга прецени, че лихвите са изгодни и задлъжнее с общо 500 млн. евро, остатъкът над плащането към BNP Paribas ще се използва за инвестициите на холдинга в газопровода "Набуко" и изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

Предвижда се облигацията да е със срок от 5 години, а кредитът да е 3-годишен.

Подкрепи Economic.bg