Енергийният регулатор ще обсъжда лиценза на ЧЕЗ

До възможностите за отнемане се стигна след протестите и откритите нарушения

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

За първи път в открито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще разгледа лицензите за дейност на електроразпределително предприятие ЧЕЗ, което снабдява с ток потребителите в Западна България.

До разглеждане на лицензите и възможността за отнемането им от двете дружествата на чешката компания - "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България", се стигна след протестите на хиляди граждани в цялата страна срещу високите сметки за ток и установените нарушения от други компетентни органи извън ДКЕВР.

Председателят на енергийния регулатор Евгения Харитонова обаче посочи, че лицензът на дружеството може да бъде отнет най-рано след два месеца, тъй като процедурата е много важна заради факта, че ЧЕЗ осигурява електрозахранването в цяла Западна България.

Според наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, при процедура за отнемане на лицензия на енергийно дружество, обаче трябва да се поиска становището и на други държавни органи, като в случая с ЧЕЗ ДКЕВР ще поиска становището на Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи и на Комисия за защита на потребителите.

Подкрепи Economic.bg