Естествен образователен ценз с новата бюлетина

„Новият Изборен кодекс е по-добър, но това не прави стария лош“, според Михаил Константинов

Снимка: БГНЕС

3596 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Проф. Михаил Константинов изрази мнението, че по-комплексната нова бюлетина ще наложи вид естествен образователен ценз. „Новият Изборен кодекс е по-добър, но това не прави стария лош“, каза той в ефира на Нова.

Според него бюлетината няма да е нито много дълга, нито прекалено сложна, но ще бъде необходима добра и навременна информационна кампания. „Добре е, че няма драстични промени в изборното законодателство“, допълни още Константинов. Той изтъкна, че десет години са били необходими на Германия да стигне до устойчив изборен механизъм, а през това време са допускани множество грешки и висок процент недействителни гласове.

Дали избирателите ще се възползват от по-ниския, 5-процентов праг за преференциално пренареждане на листите зависи единствено от тях и от информационната кампания. Математикът посочи, че досега е имало 2 избора, които са предоставяли преференциалната опция, но с нереалистично висок праг - 15 и 10%. Резултатите от последните такива избори са показали, че средно за да бъде прескочен, прагът е трябвало да бъде около 3,5%. Това означава, че при подходяща кампания може да се очаква реално пренареждане на листите.

Подкрепи Economic.bg