Европари за зарядните за електроавтомобили

Липсата на инфраструктура е една от основните пречки за навлизането им, коментира екоминистърът Нона Караджова

Правителството ще потърси начин за пренасочване на средства от европейските фондове за изграждането на мрежи от зарядни станции за електромобили, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Причината е, че липсата на инфраструктура е една от основните спънки за увеличаването на броя на тези средства.

Все още няма решение, дали електроколите да има данъчни облекчения. Данъците са толкова малка част от сегашната стойност на един подобен автомобил, че намаляването или дори отпадането не са подходящ стимул. Но такава мярка може да бъде предприета най-малкото като морална награда за собствениците, допълни Караджова. Тя се надява в следващите години цената да спада, за да навлязат повече подобни коли.

От края на миналата година започна инсталирането на първите зарядни станции и София. През следващите месеци се очаква монтирането на две и в Добрич. Там обаче инвестицията е частна.

В столицата има регистрирани пет електроавтомобила, а в цялата страна те са около 1100.

Общоевропейската цел е делът на тези коли да достигне 10%, но тя е недостижима, смята икономическият министър Делян Добрев. Тя може да бъде изпълнена, само при достатъчно стимули, но въпросът какви да бъдат е „много труден”. 

Коментари: 0