Европейските борси затвориха с повишение

Инвеститорите се ориентираха към акции

Повишение на акциите в Европа в края на сесията им помогна да приключат на положителна територия. В основата на ръста бяха телекомите и добивните компании, пише агенция Ройтерс. Част от инвеститорите преразпределиха портфейлите от сигурните ДЦК към акциите.

Общоевропейският FTSEurofirst 300 се повиши с 0,7% до 989,79 пункта. Британският бенчмарк FTSE 100 нарасна с 0,8% до 5474 пункта. Германският индекс на сините чипове DAX 30 добави 0,3% до 6161 базисни точки, а френският CAC 40 увеличи стойността си с 0,1% до 3047 пункта.

По-рано следобед акциите се осветиха в червено заради ново понижение на рейтингите на група испански банки от Fitch, което допринесе за повишаване доходността по облигациите на Испания. Фокусът отново се измести към Гърция, където партиите, подкрепящи мерките за икономии и тези, които са против, са рамо до рамо в проучванията на общественото мнение.

За напрежението сред инвеститорите допринесе и новината, че европейски представители обсъждат крайни мерки при излизане на Гърция от еврозоната, включително капиталов контрол.

Коментари: 0