Европейския земеделски фонд отдели 2.338 млрд. евро за България

Европейското съфинансиране за слаборазвитите региони, най-отдалечените райони и малките острови в Егейско море ще бъде повишено от 75% на 85%

148 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бюджетът за България от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. ще бъде в размер на 2.338 млрд. евро. Това каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков след редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел. Министърът изтъкна, че тази сума надхвърля очакваните приблизително 2 млрд. евро.

Той съобщи, че Съветът се е съгласил максималният процент на европейско съфинансиране за слаборазвити региони, най-отдалечените райони и малките острови в Егейско море да бъде повишен от 75% на 85%. "Това е промяна в положителна насока, от която България би могла да се възползва", категоричен бе той.

Министрите се съгласиха общият бюджет за развитие на селските райони да бъде в размер на 84.936 млрд. евро. Участниците в заседанието отхвърлиха направеното от Европейският парламент предложение за намаляване на процента на съфинансиране от европейския фонд за мерките агроекология, биологично земеделие и Натура 2000 от 75% на 55%.

Подкрепи Economic.bg