Еврото расте и след решението на съда в Германия

Очакванията са, че планът за покупки на облигации от ЕЦБ ще помогне за сваляне на лихвите в Испания и Италия

76 ~ 3 мин. четене

Еврото се търгува на 4-месечни върхове срещу долара след решението на конституционния съд в Германия, което даде зелена светлина на Берлин да ратифицира постоянния спасителен фонд на еврозоната. Единната валута може да увеличи допълнително печалбите си при вероятните стимули от Федералния резерв.

Евро/долар се търгуваше на 1.2920 по време на азиатската сесия през нощта, което е много близо до 4-месечния връх от вчера на 1.2937, който дойде няколко часа след решението на съда. Той отсъди, че на германския парламент трябва да се дадат права за вето при всяко увеличение на финансовата помощ от Германия над 190 милиарда евро, но поставените условия бяха много по-меки отколкото някои анализатори се опасяваха.

При очакванията, че плана за покупки на облигации от ЕЦБ ще помогне за сваляне на лихвите в Испания и Италия, пазарните играчи считат вече риска за голяма криза в еврозоната като намаляващ и това ги подтикна да изкупуват обратно еврото. То се намира и на почти 10-седмичен връх срещу йената на 100.44, при вчерашно покачване до 100.64. Срещу паунда котировките са 0.8016, при 10-седмичен връх в сряда на 0.8028.

Слаба подкрепа за еврото дойде и от резултатите на изборите в Холандия, където проевропейските партии разгромиха радикалните си опоненти, отхвърляйки по този начин опасенията на евроскептиците, че ще има пробойна в сърцевината на еврозоната. Единната валута най-вероятно ще продължи да трупа нови печалби ако Федералният резерв приеме нова програма за покупки на активи, която би била трети рунд от количествени поощрения. Това ще стане ясно при изявлението на ФЕД в 19:30 часа.

Повечето наблюдатели на ФЕД считат, че нова програма от покупки на активи ще бъде с отворен край, за разлика от предните два цикъла. Това би позволило на централната банка да преразглежда често размера на покупките, вероятно на всяко свое заседание, като така ще настройва програмата спрямо развитието на икономическите фактори.

Долар/йена е на 77.73, което е минимално над тримесечното дъно от вторник на 77.70. Ако доларът продължи да пада, опасенията за интервенции от Япония ще нараснат.

Днес през деня Швейцарската национална банка има редовно заседание, от което се очаква да завърши със запазване без промяна на рейнджа по ЛИБОР лихвите на швейцарския франк, както и да бъде потвърден ограничителния под от 1.20 в евро/франк.

Златото в силни позиции преди решението на ФЕД

Златото е почти без промяна днес, а инвеститорите изчакват важното решение от заседанието на Федералния резерв, след като вчера конституционния съд в Германия отсъди в полза на спасителния фонд в еврозоната, а това доведе до покачване на златото до най-високи цени след края на февруари. Междувременно платината се търгува на 5-месечен връх заради протестите на работещите в минния сектор на топ производителя ЮАР.

Спот цената на златото е 1732 долара за тройунция, при 6-месечен връх вчера на 1746.20 долара. Днес завършва двудневното заседание на ФЕД, а очакванията са то да доведе до трети рунд от количествени поощрения.

Последните данни от САЩ показаха, че запасите на търговците на едро са нараснали през юли с най-голям обем за последните 5 месеца, което надмина предварителните прогнози и предполага, че икономическия растеж в началото на третото тримесечие е по-добър отколкото се предполагаше.

В Германия конституционният съд даде зелена светлина на страната да ратифицира новия спасителен фонд на еврозоната, но настоя германския парламент да има право на вето при всяко последващо увеличение на размера на фонда.

Протестите на работниците в златната и платинената индустрия ЮАР продължават да държат под напрежение инвеститорите.

Уолстрийт завърши почти без промяна вчерашния ден, губейки първоначалните печалби, когато инвеститорите станаха по-предпазливи преди решението на Федералния резерв.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg