Еврото с покачване днес, при слаби обеми на търговия

Златото поскъпна с 1% поради възходящо движение на стоките

112 ~ 4 мин. четене

Еврото се търгуваше почти без промяна спрямо долара в сряда, въпреки данните, показващи, че еврозоната през второто тримесечие е излязла от най- дългата рецесия от създаването й до сега. Днес сутринта все пак европейската валута се покачи спрямо долара, минавайки над нивото от 1.33.

Вчера еврото първоначално скочи след публикуването на новините, но повишените възвращаемости на американските държавни ценни книжа и нарастващите очаквания ФЕД да започне намаляването на мерките си за стимулиране на икономиката, вероятно още през следващия месец, продължиха да подкрепят долара и печалбите на единната валута избледняха.

С настъпването на нюйоркската търговска сесия, силата на долара спрямо еврото бе притъпена от доклад, показващ, че цените на производителите в САЩ са останали без промяна през юли, което е признак за малък инфлационен натиск и може да допринесе към притесненията на ФЕД, че инфлацията в страната е твърде ниска. Доларът спадна спрямо йената.

През по- голямата част от деня еврото се търгуваше около нивото 1.3250 долара, падайки от върха на 1.3278, но загубата бе наваксана към края на азиатската сесия. Търговци цитираха стоп- лос поръчки под 1.3230 и пробив на това ниво би могъл да доведе до движение към 1.3155/85 долара за едно евро.

Предвид по- добрия от очакваното растеж на двете най- големи икономики в блока, Германия и Франция, които носеха на раменете си еврозоната в продължение на шест последователни тримесечия на свиване, анализатори сметнаха, че крехкото възстановяване вероятно набира сила.

Икономиката на еврозоната нарасна с 0.3%, побеждавайки прогнозата на икономистите, но не успя да придвижи еврото много над предишните нива след публикуването на данните.

Предвид все още крехкото възстановяване на еврозоната и факта, че някои от периферните икономики все още се борят, се очаква ЕЦБ да запази рекордно ниските лихвени проценти на същите нива за продължителен период.

От друга страна очакванията, че ФЕД ще намали количествата на месечно изкупуваните облигации още през септември, набират скорост.Председателят на клона на ФЕД в Атланта Денис Локхарт заяви във вторник, че не може да изключи възможността ФЕД да предприеме действия още следващия месец, но добави, че представянето на американската икономика е твърде противоречиво, че да може централната банка да състави детайлен план за действие.

Доларът се отдалечи от едноседмичния връх спрямо кошница от валути, постигнат във вторник, след публикуването на оптимистичните данни за продажбите на дребно в САЩ, които изпратиха рязко нагоре възвращаемостите на американските държавни ценни книжа.

Доларовият индекс се понижи с 0.7% до 81.712, обаче преди това той бе нараснал с почти 1% от 8 август до днес.

В момента фокусът е насочен към публикуването на утрешните данни за индустриалното производство и индекса на потребителските цени в САЩ.

Доларът изгуби 0.1% спрямо японската йена до 97.70 йени, като търговци споделиха, че движение над 98.50 изглежда малко вероятно в близкото бъдеще.

Златото поскъпна с 1% поради възходящо движение на стоките

Златото се покачи с около 1 % в сряда, след като общите печалби на стоковия комплекс и признаците за надигаща се инфлация подкрепиха кюлчетата след спада им от предишния ден.

Министерството на труда заяви, че цените на американските производители са се запазили непроменени през юли, което може да допринесе към притесненията на ФЕД, че инфлацията в страната е твърде ниска, което е знак, че централната банка може да не предприеме действия за намаляване на програмата си за стимулиране на икономиката, преди инфлацията да започне да се покачва.

Спот цените се увеличиха с 1.1% до 1339.13 долара за тройунция. Във вторник златото приключи деня с 1% по- ниско, след като силните данни за продажбите на дребно в САЩ помогнаха на долара да се придвижи нагоре.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 12.90 долара до 1333.40 долара за тройунция, при обем на търговията около 40% под 30- дневната пълзяща средна.

Въпреки посредствените данни за индекса на цените на производителите, търговци заявиха, че покачването на възвръщаемостите на американските ДЦК сочи, че привлекателността на златото може да се увеличи в качеството му на хедж срещу инфлацията.

Възвръщаемостите на американските ДЦК се задържаха близко до 2- годишен връх в сряда. Възвръщаемостта на представителните за този вид ценни книжа 10- годишни облигации се повиши с 67% от май до сега, поради страхове, че ФЕД може да направи стъпки за прекратяването на програмата си за изкупуване на облигации още през септември.

Тъй като инфлацията се покачва, инвеститорите в облигации изискват по- голяма възвръщаемост, която да компенсира загубата на покупателна способност.

Пазара на злато до голяма степен игнорира новините за новите мерки за ограничаване на вноса от Индия, която е най- големия консуматор на злато в света.

При другите ценни метали среброто поскъпна с 1.9% до 22.06 долара за тройунция, пробивайки 2- месечен връх на 21.85. То записа шестата си поредна сесия на печалби за пръв път от януари насам. През този период то спечели 11%, най- големият му възход от октомври 2011 до сега.

Платината бе на печалба от 0.2%, търгувайки се за 1500.74 долара за тройунция, докато паладият спечели 16 цента и в момента се разменя за 736.66 долара за тройунция.

Подкрепи Economic.bg