Еврото се покачи за четвърта поредна сесия

Златото се търгуваше в тесен рейндж

Еврото се покачи за четвърта поредна сесия срещу долара в понеделник и достигна 6-седмичен връх. Новините от Испания и Гърция разсеяха опасенията относно възможностите на тези страни да покриват своите дългове, а данни от Китай намалиха притесненията за глобалния икономически растеж.

Единната европейска валута, използвана в 17-те страни членки на еврозоната, поскъпна спрямо зелените пари, след като Германия  заяви, че е отворена  да отпише част от гръцкия дълг. Еврото достигна  връх за сесията от 1.3076 долара, след като Испания официално поиска помощ от европейските фондове, за да рекапитализира банковия си сектор.

Търсенето на евро също бе стимулирано и от засиленото търсене на рискови активи, след като бизнес проучванията показаха, че производственият сектор на еврозоната не се е  свил през ноември, а китайското промишлено производство е  нараснало през изминалия месец за първи път през последната година.

Еврото бе подкрепено от понижаването на доходността на испанските и италианските държавни облигации, а цената на гръцките облигации се повиши след обявяване на подробностите за обратното изкупуване на  гръцкият дълг.

Положителните новини от Европа и Китай надделяха над новините за свиване на производството в САЩ, а валутните пазари останаха позитивно настроени спрямо еврото.

Единната валута се изкачи до 1,3076 долара, най-високото си ниво от 22 октомври досега, след прибиране на печалби от страна на някои инвеститори, като цената на единната валута последо за деня бе 1,3050 долара.

Очаква се, че ако испанското правителство поиска спасителен план за цялата испанска икономика, не само за банковия сектор, еврото ще поскъпне още спрямо долара, тъй като Европейската централна банка ще бъде принудена да изкупува испански облигации.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че  кредиторите на  Гърция трябва да обмислят опрощаване на част от гръцкият дълг, което ще направи дълговото бреме на страната по-поносимо и ще спомогне за по-бързото оздравяване на еврозоната.

Гърция заяви, че има възможност за обратно изкупуване на държавни облигации на стойност 10 млрд. евро, което надмина пазарните очаквания и засили надеждите, че Гърция може да намали дълга си и да получи отлаганата помощ.

Въпреки че еврото се спаси от падане и дори поскъпна, след като рейтинговата агенция Moody's понижи оценката си за Европейския механизъм за стабилност, единната валута изглежда уязвима по отношение на продължаващите опасения за това как еврозоната ще се справи с дълговата си криза и притеснения за приближаващата в САЩ "фискална пропаст".

Ако Конгресът и Вашингтон не могат да постигнат споразумение за намаляване на дефицита до края на годината, масовите съкращения на държавните разходи в САЩ и увеличаването на данъците ще бъдат факт в началото на 2013 година. Много икономисти считат, че т.нар. "фискална пропаст" има потенциал да върне американската икономика в рецесия. Признаците, че американските политици все още немогат да постигнат споразумение, за да се избегне този сценарий, може да засилят търсенето на ликвидни активи, като доларът, които се счита за сигурно убежище.

Йената е под натиск в резултат на очакванията, че евентуална промяна в правителството на Япония, по-късно този месец, ще доведе до агресивна парична политика от страна на Японската централна банка. Доларът последно за сесията в понеделник се търгуваше за 82,20 йени, което бе понижение от 0,3 % спрямо петък. Ев    рото също отстъпи леко спрямо йената, след голямото си покачване през изминалата седмица. Последно за деня еврото се търгуваше за 107.20 йени.

Златото се търгуваше в тесен рейндж

Цената на златото бе почти без промяна по време на търговията в понеделник, тъй като несигурността в преговорите за бюджета на САЩ направи инвеститорите предпазливи, независимо от оптимистичните настроения, след като Гърция и Испания постигнаха известен напредък в решаване на дълговите си  кризи. Последно за деня златото се търгуваше на цена от 1715 долара за тройунция.


Американският суров петрол нарасна по време на търговията в понеделник до 90,85 долара за барел, след данните, че китайското промишленото производство е  нараснало през изминалия месец и очакванията, че китайската икономика ще се нуждае от повече суровини. Последно за деня петролът се търгуваше на цена от 89,50 долара за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0