Евтин бензин през лятото

Нов скок на горивата е малко вероятен, ако има ще е за кратко, смятат анализатори

До морето ще пътуваме с евтин бензин. Цените на горивата за автомобилите най-вероятно няма да се променят в посока нагоре през лятото, сочат прогнозите на борсови анализатори. Дори е възможно за ваканцията да имаме още по-евтини бензин и дизел от сегашните 2,49 лв. и 2,51 лв. за литър.

След като цената на черното злато от 3 месеца постоянно върви надолу, тенденцията вероятно ще се задържи, но с доста по-бавни темпове. Но е възможно и задържане на цената около сегашните нива от 83 долара за барел. Най-малко вероятно е тенденцията да се обърне в посока нагоре, смятат експертите. "За три месеца петролът падна с 22-25%, което е в пряка зависимост със задълбочаването на кризата в Европа и бягството на инвеститори от рискови активи. Засега търсенето на суровината се задържа на стабилни нива и поевтиняването се дължи най-вече на финансовите пазари", каза за "Стандарт" шефът на отдел "Анализи" в "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев.

При определени обстоятелства обаче още по-сериозен спад на котировките на петрола не е изключен. "Очаквам за следващите дни силата на спада да отслабне и известно време черното злато да се задържи на нива между 75 и 90 долара за барел. По-малко вероятният сценарий, но доста по-атрактивен, би бил рязък спад на цената под 70 долара. Ако това се случи, почти със сигурност следващите месеци ще станем свидетели на поевтиняване на горивата, сравнимо с това от начало на кризата", смята Йордан Калоянчев, брокер "Международни пазари" в "Карол". В момента бензин А 95 върви по около 2,50 лв. за литър.

Когато американският лек суров петрол струваше 110 долара, цената на бензина в България стигна 2,69 лв. Ако прогнозите за поевтиняване на петрола до 70 долара се сбъднат, това би означавало, че най-масовото гориво у нас би поевтиняло с поне още 10-15 стотинки, показват простите сметки. За допълнително поевтиняване на петрола би способствало повишеното предлагане на суровината, което оправдава и настоящия спад в цената. "Засега тези фактори не подсказват рязко повишаване на цените през лятото, но най-вероятно те ще се стабилизират на текущите нива с периоди на кратки ръстове и спадове, когато пазарите са под влияние на новини за Гърция или за стабилността в Европа като цяло", смята Цачев.

В двете крайности обаче отиват прогнозите на чужди анализатори. Според търговеца на MBF Марк Фишър цената на петрола няма дълго да се задържи на сегашните нива от 82-83 долара за барел. В близко бъдеще цената на черното злато ще се върне или обратно до около 100 долара, или ще падне до 65 долара, заявява Фишър пред CNBC. Причината за това обаче няма да е скъпият долар, нито забавянето на китайската икономика. Ключът към цената на петрола в момента държи Саудитска Арабия, която увеличи производството му, за да компенсира наложените на Иран ограничения за износ. Така в момента цените по борсите зависят най-вече от поведението на арабската държава. А преди време тя заяви, че 100 долара за барел е справедлива цена.

Коментари: 0