Facebook - второто най-слабо представяне след IPO

Само друга технологична компания - Zynga, се представи през тази година по-зле

Най-популярната социална мрежа в света - Facebook вчера катастрофира на борсата в Ню Йорк. Акциите на компанията се понижиха с 6,3%, след отпадане на ограничения при продажбата на книжа от най-големия инвеститор. Това е вторият най-сериозен спад при старта на вторичната търговия с книжа на дружество от януари 2011 г. насам, съобщи Bloomberg.

Единствено разработчикът на игри за социалните мрежи - Zynga Inc. загуби повече от Facebook. Книжата на Zynga се сринаха със 7,9% в първия ден на вторичната търговия, като в основата на масовите разпродажби бяха спекулациите, че акционери могат да започната продават дяловете си. Zynga остана в историята като компанията регистрирала най-силния дневен спад в първия ден на вторичната търговия с книжа сред 20-те най-големи първични публични предлагания (IPO) от 1 януари 2011 г. насам.

Загубата от 6% вчера остави акциите на базираната в Калифорния Facebook на рекордно ниски нива. Именно вчера бяха пуснати за търговия в Ню Йорк допълнително 271.1 млн. акции, след като падна първото ограничение за масово пускане на акции след извършеното през май IPO. Тогава бяха пуснати 421 млн. акции.

"Винаги, когато има масово пускане на акции на пазара се стига до натиск върху книжата", коментира Рори Майер, анализатор в Capstone Investments.

Книжата на Facebook напреднаха тази сутрин в германската търговия до 20,13 долара за акция, след като вчера в Ню Йорк се сринаха под 20 долара за пръв път в историята си.

Коментари: 0