Фермерите ще получат субсидиите си през ноември и декември

Предходните няколко години субсидиите за земеделските производители се даваха януари, а миналата година - през февруари

272 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Земеделските производители ще получат субсидиите си през ноември и декември. Това обеща министърът на земеделието Димитър Греков в интервю за БНР. Той е на мнение, че субсидиите трябва да се дават още през септември, със започването на подготовката за следващата реколта, но заради договореностите с Европейския съюз (ЕС) парите могат да се отпуснат най-рано след 15 октомври.

Предходните няколко години субсидиите за земеделските производители се даваха януари, а миналата година - през февруари и то със взет заем.

"Стопанската година при нас започва от септември месец и голяма част от хората в момента са в най-големите си грижи, когато сеят есенниците и очакват реколта следващата година. Те нямат пари. Затова решихме и предложихме в актуализацията на бюджета поне една малка част от този 1.18 млрд. лв. да се получат ноември или декември. Не можем в момента като цяло да решим този проблем, но имаме убеждението, желанието тези около 200 милиона да бъдат дадени малко по-навреме, до Нова година, естествено другите ще бъдат през следващата година", каза Греков.

Подкрепи Economic.bg