Финансов Interpol като Дамоклев меч срещу световната корупция

Издателят на The Independent и "Новая газета" Александър Лебедев предлага създаването на специализиран орган, който да изкорени проблема

Свръхамбициозна идея:

176 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Руско-британски предприемач и издател Александър Лебедев* предлага създаване на специална световна финансова полиция в своя статия за The International New York Times, съобщава сайтът Inopressa.ru. “Официалните лица на различни страни се съгласяват с мнението, че корупцията трябва да се изкоренява, но се прави малко за целта”, пише бизнесменът.

Проблемът обаче е мащабен – според данни на Tax Justice Network нечестните предприемачи в сътрудничество с корумпирани чиновници за последните 15 години "потопиха" 30 трлн. щатски долара. От 2000 г. до 2011 г. от Китай изчезнаха почти 4 трлн. долара: „Най-вече това са доходите от корупция, които се преливат в тайни офшорки”. От Русия са „изчезнали” около 1 трлн. долара, а от ЕС - 1,2 трлн. долара.

„Много виновници спяха да избягат в чужбина, където те се обръщат към олигархията на финансовите услуги – международни банки, юридически фирми и счетоводители, за да продължат да живеят от доходи от своите парични престъпления. На някои например като Алексей Бородин, бивш шеф на Банката на Москва, са дали политическо убежище”, пише авторът.

За да върне откраднатото държавата е длъжна да си сътрудничи с други юрисдикции. „На това се противопоставя на цялата индустрия, която помага на хората да крият богатствата на страните си”, пише още Лебедев.

Авторът препоръчва правителствата по света да се обединят за създаване на „международната антикорупционна сила” по модел на INTERPOL (Интерпол). Тя следва да получи големи пълномощия, а бюджетът й се нуждае от скромен бюджет от 70 млн. годишно, според оценката на автора.

Задачите й са да се привлече вниманието към корупцията, да се изясни важността на проблема и „да се пресичат международните държавни граници, за да бъдат арестувани заподозрените и активите им”.

Тази сила трябва да се оглави от човек, който има глобален статут, който се ползва с доверие по света. „Бившият премиер на Великобритания Гордън Браун би бил прекрасен избор”, предлага Александър Лебедев.

Не е ясно как ще се победи корупцията без такъв орган. „Националните полицейски сили и следователи се сблъскват с цял корпус от професионални консултантски фирми”, пише авторът.

Офшорките така подготвят законите си, че да помагат на търсещите пълна секретност и сигурност, добавя авторът. Лебедев съветва „да се избива клин с клин” – „да се създаде добре снабдена следствена агенция, което не се бои от никой и не приема страната на каквато и да било отделна държава”.

Тя ще бъде действа бързо и гъвкаво, за разлика от ООН и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Аферите стават все повече, обемите на откраднатото бързо нарастват, смята още той.

„Ние трябва да сложим край на това”, пише Лебедев. Днес, когато властите остро се нуждаят от пари за борба с икономическия спад, Александър Лебедев съветва средствата да се добиват, в това число и чрез връщане на парите в държавите, от които са „изведени” от корупционери.

„Аз предлагам сравнително евтино, ефективно решение за един от най-големите проблеми в света”, казва Лебедев. Той препоръчва да се създаде международна антикорупционна полиция незабавно: „Парите са си наши, ние си ги искаме обратно”.

* Милиардерът е известен като акционер в една от най-големите авиокомпании в Европа, руския национален превозвач "Аерофлот", като е представляван в борда на директорите от лидера на руската опозиция Алексей Навални. Освен това е и издател на авторитетните британски вестници The Independent и The London Evening Standard. В партньорство с последния президент на СССР Михаил Горбачов той издава опозиционен руски всекидневник "Новая газета", чиято разследваща журналистка Анна Политковская е убита през 2006 г. в рождения ден на президента Владимир Путин. 

** Заглавието е на Economic.bg

Подкрепи Economic.bg