Финансовата 2014 г. може да приключи с дефицит от 4 - 4,5%

Кабинетът ще представи проект за актуализация на бюджета в понеделник

Финансовата 2014 г. може да приключи с дефицит от 4 - 4,5%

Снимка: БГНЕС

Автор: Божидара Иванова

Финансовата 2014 година може да приключи а дефицит от 4 - 4,5%, вместо планираните 1,8%. Това означава, че в последните няколко месеца на годината държавата няма да разполага с около 3,2 - 3,5 млрд. лева, пише "24 часа".

Планът за актуализация вече се подготвя в Министерство на финансите и в понеделник ще бъде обявен предварителният му вариант. Служебният министър на финансите Румен Порожанов не коментира проекта, а от министерството не потвърдиха, нито отрекоха каквато и да е информация.

Планът на Порожанов е бил обсъден вчера на оперативно заседание на МС. Още в сряда може да бъде подготвен вариант за актуализация, който да влезе в МС. По неофициална информация тази неделя в национална медия ще има извънредно изявление на Порожанов.

Изданието припомня, че служебният премиер предупреди за актуализация на бюджета веднага след като пое поста. Тогава той заяви, че е възможно бюджетният дефицит да достигне 3% от БВП до края на годината. По време на подготовката обаче експертите установили, че само забавянето в събирането на приходите и спрените плащания от ЕС по замразените ОП "Околна среда" и "Регионално развитие" вече са надули дефицита до 1,2 млрд. лв. още в края на юли, което е 78% от планирания за цялата година.

Като основни причини за изоставането, предишният кабинет посочваше ускореното възстановяване на ДДС и рецесията. Служебният кабинет пък смята, че обяснението е в изкуствено надути приходи, за да се направят по-големи разходи. 

Коментари: 0