Fitch свали рейтинга на Италия

Кредитната агенция понижи с едно ниво оценката по дългосрочния дълг от "A-" на "BBB+"

92 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международната кредитна агенция Fitch Ratings понижи с една степен оценката по дългосрочния дълг на Италия. Новият рейтинг по дългосрочните облигации на страната е намален до "BBB+" от "A-". Като причина е изтъкната неубедителния резултат от проведените миналия месец парламентарни избори и задълбочаващата се рецесия.

Перспективата пред новия рейтинг на втората най-голяма икономика в Европа остава "негативна", което означава, че в средносрочен план може да има още едно понижение.

"Италианските политици бързат да сформират правителство, с което увеличават политическата несигурност и създават неблагоприятна обстановка за извършването на структурни реформи. Това може да доведе до допълнителен икономически шок за реалната икономика и да прати страната в още по-дълбока рецесия", се казва в становището на агенцията.

Според анализаторите на Fitch икономическите показатели предвещават задълбочаване на рецесията и провлачването и във времето. Прогнозите са, че дългът на Италия ще достигне своя пик в средата на 2013 г., когато ще представлява 130% от брутния вътрешен продукт.

Подкрепи Economic.bg