Фонд „Козлодуй“ дава 21.5 млн. евро на „Топлофикация“

Очаква се технологичната модернизация на „Топлофикация“- София да започне през 2017 г.

236 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Международен фонд  „Козлодуй“ одобри шест инвестиционни проекта на „Топлофикация“- София и ще й предостави безвъзмездна финансова помощ в размер на 21.5 млн. евро, съобщиха от Столична община. Проектите са били разработени през последните две години по настояване на столичния кмет Йорданка Фъндъкова. Получените средства ще се използват за рехабилитация, модернизация на дружеството, както и за постигане на високоенергийно производство.

Очаква се технологичната модернизация да започне през 2017 г. В част от проектите са включени изграждането на ко-генерираща инсталация за ВЕЦ-овете „Овча купел“, където ще бъдат инсталирани три газови двигатели с електрическа и топлинна мощност около 10 MW, подмяна на нагревните повърхности на два котлоагрегата в  ТЕЦ „София“, модернизация на системите за управление на котлите и монтаж на оборудване за оползотворяване на димните газове от тях, изграждане на утилизационна инсталация за оползотворяване на отпадната топлинна енергия от изходящите димни газове и други.

Общите разходи по проектите са в размер на 42 мн. Евро, от които 21.5 млн. ще бъдат безвъзмездно дадени като финансова помощ от Международен фонд  „Козлодуй“, а останалите 20.5 млн. евро ще бъдат собствени средства на компанията.

Подкрепи Economic.bg