Франция се отказа да вдига пенсионната възраст

Ако не се предприемат извънредни мерки, дефицитът на пенсионния фонд ще достигне 20 млрд. евро до 2020 г.

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Възрастта за пенсиониране на френските граждани ще остане 62 години, предава Le Figaro. Обещанието даде премиерът на страната Жан-Марк Еро.

Изявлението идва непосредствено след телевизионно интервю пред TV5, което през изминалата седмица даде президентът Франсоа Оланд. Той заяви, че с оглед на продължаваща криза, една от мерките е възможното увеличаване на пенсионната възраст. Според Оланд, това е необходимо, за да се избегне дефицит в пенсионния фонд, който ако не се предприемат извънредни мерки, ще достигне 20 млрд. евро до 2020 г.

„Франция трябва в краткосрочен план да реши проблема с растящия дефицит в пенсионните фондове”, предупреди премиерът Еро. Освен въведеното от бившия президент Саркози повишаване на пенсионната възраст на 62 години, настоящите правила изискват работещите да се трудят минимум 41.5 години. Онези, които започнат да работят, преди да навършат 18 години, ще продължат да се пенсионират на 60-годишна възраст, а хората, заети с т.нар. "тежък" труд, имат също възможност да се пенсионират по-рано.

Подкрепи Economic.bg