Франция затваря АЕЦ "Фенесем" през 2016 г.

Френският президент Франсоа Оланд обяви, че затварянето на централата няма да засегне регионалните доставки на електроенергия и няма да доведе до съкращаване на работни места

172 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Най-старата френска атомна електроцентрала във Фесенем на границата с Германия, ще бъде затворена до края на 2016 г. Това заяви френският президент Франсоа Оланд, предаде France-Presse. Още по време на предизборната си кампания президентът на Франция обяви намерението си да затвори 35-годишната централа, но не посочи точна дата.

Затварянето на централата е част от плана му да намали дела на ядрената енергетика в енергийния микс на Франция от 75% на 50% до 2025 г. По думите на президента това решение няма да засегне регионалните доставки на електроенергия и няма да доведе до съкращаване на работни места.

Жителите на Фесенем се противопоставиха на затварянето на централата, тъй като от много от тях работят в нея. Преди година френските органи, отговарящи за ядрената енергия позволиха централата да работи още 10 години, ако не бъде заздравена циментовата основа на един от реакторите.

АЕЦ „Фенесем“ е най-старата атомна централа, действаща на територията на Франция. От 1977 г. централата е в експлоатация и именно затова е толкова критикувана от еколозите. Тя има два 900-мегаватови реактора.Подкрепи Economic.bg