Г-20 ще заседава заради опасенията от валутна война

20-те държави, които произвеждат 90% от световния брутен вътрешен продукт, ще търсят нови източници на растеж предвид бавното икономическо възстановяване

136 ~ 1 мин. четене

Финансовите министри от групата на Г-20  ще се срещнат в Москва на фона на опасенията от валутна война, която големите търговски сили са подели, съобщава BBC. 20-те държави, които произвеждат 90% от световния брутен вътрешен продукт, ще търсят нови източници на растеж предвид бавното икономическо възстановяване.

Международният валутен фонд (МВФ) определи опасенията от валутна война като преувеличени. „Нашата многостранна оценка показва, че няма значителни различия между курсовете на референтните валути”, заяви говорителят на МВФ. Той добави, че говоренето за „валутна война” е прекалено, но все пак препоръча на министрите от Г20 да „държат темата под око”.

Въпреки това, във вторник министрите на финансите и управителите на централни банки от Групата на седемте промишлено развити страни (Г-7) предупредиха, че прекомерно променливи курсове на валутите могат да имат негативно влияние върху икономическата стабилност.

В Япония през последните месеци се наблюдава спад на обменния курс на йената, докато стойността на еврото се повиши спрямо останалите водещи световни валути. Разменното равнище на валутите има силно влияние върху търговията на държавните активи и това поражда опасения, че правителствата могат да опитат да влияят върху пазарите.

Подкрепи Economic.bg