Г20: Глобалните икономически рискове нарастват

Развитите страни с мерки за 2% допълнителен растеж в следващите 5 години

Г20: Глобалните икономически рискове нарастват
Автор: Стилиян Гребеничарски

Глобалните рискове пред икономиките нарастват, това ще предупредят финансовите министри и управителите на централните банки на страните, част от Г20, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Становището следва срещата им в Кейрнс, Австралия.

Вероятно ще бъде подчертано, че перспективите пред страните остават твърде различни, а много от тях продължават да имат нужда от мерки за насърчаване на икономиката.

„Амбициозните цели да се повиши устойчивия растеж със сигурност са добре дошли, особено на фона на крехкото възстановяване в Европа и трайната безработица в някой държави, подчерта членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йенс Вайдман.

Различните страни са представили индивидуални планове за допълнително увеличаване на икономиките си с 2% в рамките на следващите 5 години. Работата по още действия за стимулиране на растежа ще продължи и се очаква до следващата среща в Бризбейн, Австралия, през ноември, да бъдат представени още мерки.

Въпреки че обсъжданите решения са с дългосрочен характер, САЩ, Канада и някои други страни са се обявили за по-бързи действие, които да подкрепят търсенето, особено в Европа.

„Някои европейски държави трябва да обмислят съответни фискални механизми, с които да се стимулира икономиката, дори в момента временно да отлагат разходи, за да свият бюджетните дефицити“, заяви в интервю канадският финансов министър Джо Оливър.

Първият финансист на САЩ Джейкъб Лю се обърна към колегите си с призив да се ограничи използването на монетарни механизми в опит да се постигне по-голямо конкурентно предимство. Според него „страните трябва да положат усилия към постигане на валутни курсове, базиране повече на пазарните принципи“.

Корейският финансов министър Чой Хван предупреди наскоро, че крайно различните монетарни политики повишават несигурността на капиталовите пазари и са предпоставка за резки движения на капитали, които застрашават стабилността на валутните курсове.

Коментари: 0