Galaxy донесе рекордна печалба за Samsung

Резултатите на южнокорейския технологичен гигант разби на пух и прах прогнозите на анализатори

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Технологичният гигант Samsung Electronics - най-големият производител на телевизори и мобилни телефони в света, отчете рекордна печалба през третото тримесечие на 2012 г. Увеличената преднина пред Apple в продажбите на смартфони и огромната популярност на устройствата Galaxy са в основата на впечатляващите резултати, пише Bloomberg.

Оперативната печалба на базираната в Южна Корея компания се изстреля с 91% до 8.10 трлн. вона, или 7.3 млрд. щатски долара в периода юли-септември тази година, се казва в официално изявление на компания. По този начин Samsung разби на пух и прах прогнозите на анализатори. Средната стойност на очакванията на 32 специалисти, анкетирани от Bloomberg беше за печалба от 7.58 трлн. вона.

Положителният финансов резултат на подразделението за производство на мобилни телефони се повишава с 93% през тримесечието, благодарение на дебюта на през май на Galaxy S III и таблета Galaxy Note.

"Продажбите на смартфони са много солидни", обяснява печалбата Ким Йон Чан, базираният в Сеул анализатор на Shinhan Investment Corp.

Книжата на Samsung се понижиха с 0.7% до 1,358,000 вона за акция, след като по-рано през деня достигнаха до ръст от 1.7%.

Подкрепи Economic.bg