Увереността на ЕЦБ доведе до покачване на еврото

Златото увеличи печалбите си днес и се търгува около 11-месечния връх

92 ~ 4 мин. четене

Еврото удари вчера 2-седмичен връх срещу долара и йената, след като председателят на ЕЦБ заяви, че ръководената от него институция има готовност да пусне в действие програмата по изкупуване на облигации, която ще намали лихвите за задлъжнелите държави.

Подробности относно въпросната програма все още не са известни, но тя представлява ключова съставка в цялостната стратегия на ЕЦБ в борбата с дълговата криза в еврозоната. Марио Драги увери пазарите, че ЕЦБ разполага с напълно ефективна схема, която да изпълни плана. Подробности не бяха оповестени на пресконференцията, но еврото напредна.

На пресконференцията липсваха изненади, а преди това лихвите бяха оставени без промяна на 0.75%. Драги отбеляза, че решението да се купуват облигации е намалило напрежението в региона. Драги потвърди и ангажимента си да предпази монетарната система и валутата. Според него еврото е неизбежно и той остава напълно ангажиран с монетарната политика на еврозоната.

През юли, Драги обеща да направи всичко необходимо, за да запази общата европейска валута, което породи рали от 2-годишното дъно. Думите му тогава помогнаха да намалеят опасенията за евентуално разпадане на еврозоната.

Еврото спря да напредва при публикуването на стенограмата от заседанието на ФЕД през септември, която показа широко съгласие за нови монетарни стимули. Банката също така е дискутирала и въвеждането на цифров праг за инфлацията и заетостта, които да служат като отправни точки при провеждането на политиката й. Миналия месец ФЕД стартира огромно по мащаб изкупуване на ипотечни облигации, което трябва да помогне на икономиката и което не е с фиксиран срок на действие.

Днес предстои излизането на доклада за трудовата заетост в САЩ. Икономистите очакват умерен растеж от 113 000 нови работни места, а безработицата да се покачи до 8.2% спрямо 8.1% през август.

При затварянето в Ню Йорк еврото се търгуваше за 1.3018 долара спрямо връх за деня от 1.3031. Кросът евро/йена завърши на 102.16, а преди това удари двуседмичен връх от 102.18. Шансът Испания да потърси помощ и така да се задейства програмата на ЕЦБ накара инвеститорите да бъдат предпазливи при разпродажбите на евро. В същото време несигурността около момента в който Испания ще отправи такава молба ограничи печалбите на единната валута. Според анализатори обаче бюджета на Испания е правен да изглежда, че включва искането на помощ.

Вчера имаше аукцион на който Испания събра 4 милиарда евро, като продаваше траншове на облигации с падежи 2014, 2015 и 2017г. Доходността спадна спрямо предишния ден.

Еврото нарасна до двуседмичен връх срещу швейцарския франк, но след това отстъпи позиции и завърши деня без промяна на 1.2110. Срещу паунда беше отчетен растеж и завършване на 0.8042. Паундът нарасна срещу долара до 1.6195, след като централната банка реши да остави лихвите и количествените поощрения без промяна, каквито бяха и очакванията.

Йената като цяло е слаба и падна до 2-седмично дъно срещу долара и еврото, а инвеститорите са предпазливи, поради вероятността от изненада от Японската централна банка днес. Долар/йена е 78.36.

Японската централна банка, която миналия месец увеличи покупките на активи, продължава да е под силен политически натиск да предложи нови монетарни стимули, за да се опита да подкрепи растежа и да отслаби йената. Днес сутринта завърши редовното заседание на банката, като очаквано основната лихва остана без промяна, за да се оцени ефекта от последните облекчения. Но натискът за нови облечения вероятно ще продължи до следващото заседание на 30 октомври.

Щурмът на златото продължава

Златото увеличи печалбите си днес и се търгува около 11-месечния връх от вчерашния ден, след като ЕЦБ заяви, че има готовност да купува облигации, за да помогне на затрупаните в дългове държави. Това увеличи търсенето на метала, който предлага защита срещу инфлацията. Инвеститорите в момента очакват важния доклад за трудовата заетост в САЩ да даде индикации дали последните стимули имат желания ефект върху пазара на труда.

Спот цената е 1794 долара за тройунция, който почти съответства на 11-месечния връх от вчера и е най-високо ниво след ноември 2011. ЕЦБ остави лихвите си без промяна, а председателят Марио Драги заяви, че банката има готовност да купува облигации на затруднените европейски държави, когато условията са подходящи. Това намали напрежението на финансовите пазари.

Инвеститорите очакват днес и резултата от заседанието на ЯЦБ. Прогнозите са за липса на монетарни промени независимо от нарастващия натиск за нови облекчения след тези от миналия месец.

Броят на американците подали молби срещу безработица е нараснал незначително през последната седмица след големия спад седмица по-рано. Това е окуражителен сигнал, че пазарът на труда постепенно се възстановява. Днес ще бъдат оповестени и цифрите за нетрудовата заетост.

Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust удариха рекордни стойности към 4 октомври в размер на 1333.44 тона.

Стандарт енд Пуърс нарасна за четвърти пореден ден и приближи 5-годишния връх, който може да бъде преодолян ако днешните данни за пазара на труда излязат с положителен знак.

Еврото стартира с растеж днешния ден, добре подкрепено от изказването на ЕЦБ, че е готова да купува облигации ако са изпълнени условията за въвеждането на програмата.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg