Самарас: Гърция остава без пари след ноември

Според премиера до края на следващия месец хазната ще е празна и правителството няма да може да погасява задълженията си

124 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ако до края на ноември не бъде отпуснат следващия транш за Гърция, страната няма да може да погасява задълженията си. Това каза гръцкият премиер Андонис Самарас в интервю за германския вестник Handelsblatt. Според него Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се съгласи да намали условията към притежаваните гръцки ДЦК.


"Ключът е ликвидността. Ето защо следващият транш е толкова важен за нас", коментира Самарас. Според него до края на ноември хазната ще бъде празна и държавата няма да може да покрива задълженията си.

"ЕЦБ ще помогне, ако приеме по-ниски лихви по държаните от нея гръцки Държавни ценни книжа (ДЦК)", коментира още премиерът.


"Също така може да се мисли и за рекапитализация на банките, каквато ще се извърши в Испания", добави Самарас. "Това няма да се отчете като дълг за Гърция, но ще се извърши директно от Европейския стабилизационен механизъм (ESM). Това ще е значително облекчение за нас", каза още той.

Подкрепи Economic.bg