Ганев: Служебното правителство ще е непопулярно

Оставката на ГЕРБ е добре пресметнат ход, отбелязва икономистът

104 ~ 2 мин. четене

Служебното правителство няма да може да направи всичко, което се очаква от него. Мисля, че то ще бъде доста непопулярно, няма да е харесвано, защото нищо няма да потече мед и масло след назначаването му. Това заяви в интервю пред „Сега” Георги Ганев, икономист и програмен директор по икономически въпроси в Център за либерални стратегии (ЦЛС).

Ганев коментира хода на управляващата досега партия ГЕРБ, която подаде оставка едва 4 месеца преди редовните парламентарни избори. „Оставката е добре пресметнат ход. Ако през 2001 г. Иван Костов бе постъпил като Бойко Борисов и бе подал оставка, нямаше да има НДСВ и ОДС, което имаше неснижаема преднина пред БСП, щеше да спечели изборите. Само че Костов не подаде оставка. Тогава пак имаше протести и те бяха доста страшни - и като масовост, и като настървеност”, коментира програмният директор на ЦЛС.

„Лошо е, че правителство на Борисов не направи необходимото да подобри бизнес средата. Защото има дълбоко вкопани и много мощни интереси. Защото това означава да се подобряват условията за честно състезание. А понеже на немалко влиятелни хора в България основната им стратегия е да печелят нечестно, се получава съпротива на терен, това е голямата пречка”, отбеляза икономистът.

„Бъдещата управляваща коалиция ще е с водеща партия или ГЕРБ, или БСП. Ако е около ГЕРБ, те вече имат 4 години опит зад гърба си. Финансовият министър няма да е Дянков, а вероятно ще е някой, който ще казва по-често "да", но в никой случай няма да издънва бюджета. Ако е около БСП, за мен титулярът е Орешарски - удържал е положението в една коалиция, солиден професионалист е. Освен това се надявам в следващите 4 години конюнктурата да е по-добра и да няма такъв натиск върху бюджета”, коментира още Ганев.

Подкрепи Economic.bg