Георги Марков: Конституционният съд се самоуби

Това лято България престана да е правова държава, смята бившият конституционен съдия

Снимка: БГНЕС

136 ~ 1 мин. четене

Студентите са прави да протестират и то както намерят за добре. Ректорите на университети вече изказаха мнението си, че окупациите нарушавали реда и закона. И биха били прави, ако ставаше въпрос за правова държава. Това лято България престана да е такава.

Такова мнение около протестите през лятото и последните студентски блокади на ВУЗ-ове изрази пред bTV бившият конституционен съдия Георги Марков. Според него повратният момент, довел до погазване на Конституцията от парламент и висши магистрати е факта, че се „допусна едно лице да отиде при главния прокурор в двойно качество – депутат и силен шеф в изпълнителната власт”.

Визирайки спорното назначение на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС, Марков констатира, че „тази двойственост наруши разделението на властите”. „КС трябваше да установи тази несъвместимост и да го отстрани. Но съдиите не предпочетоха да не спазят основния закон, поради което КС се самоуби и е изкаран за продан в интернет. Всичко вече е възможно в тази държава щом КС и НС погазват Конституцията. Сега вече трябва нов модел – пряк избор на конституционни съдии”, подчерта бившият магистрат.

Според него студентите са прави да искат незабавни избори, на които се очаква да има много по-голяма активност и именно тя да избегне същата картина на състава в парламента.

Подкрепи Economic.bg