Георгиева: Трябва да подкрепим малкия бизнес

Бъдещето е на Европа в период на криза е в обединението, смята еврокомисарят

6604 ~ 2 мин. четене

„Правителството тръгна много сериозно по пътя на енергийната ефективност. Това е сфера, в която има потенциал за наши фирми да създадат по-добър живот за гражданите“. Това каза пред БНТ  българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

По думите й финансовата и институционалната подкрепа за малкия и среден бизнес обаче не свършва дотук. „Трябва да отворим хоризонт българите да вярват в себе си, да са по-инициативни. Това може да стане, ако кажем на малкия бизнес, че може да работи и всичко, което му пречи по пътя му, ще бъде премахнато“, посочи тя. Според нея има просперитет пред зелената икономика. „Надявам се, че кризата ще ни натисне да повярваме в себе си и да отстраним пречките“, каза още Георгиева.

Във връзка с продължаващата в Евросъюза криза Георгиева заяви, че всички решения, които са взети, са с цел Европа да е единна. „Убедена съм, че ще излезем по-силни от това трудно време“, подчерта тя. Еврокомисарят бе категоричен, че не трябва да се срамуваме от Европа, а да се гордеем с нея. Според нея не е правилно европейците да се критикуват, както днес е модерно да се прави, а трябва да се замислим за конкурентоспособността на съюза, за да заемем по-добри позиции в света.

Запитана дали в кризата европейците искат да плащат за това да помагат на други континенти и на закъсали хора по света, Кристалина Георгиева съобщи, че според данните на приключило изследване на "Евробарометър" за това дали европейците са готови да дават пари за хуманитарна помощ, от 2010 г. досега подкрепата на европейците към бедстващите се увеличава. „9 от 10 европейци искат да помогнат на хората, които са по-зле от тях. Когато видях това, си казах: ние сме хубави хора, готови сме на солидарност едни към други  и трябва да се гордеем със себе си“, каза Георгиева.

„Бъдещето е на Европа в период на криза е единствено в обединението. А бъдещето на нашите деца зависи от по-активната ни позиция в Европейския съюз и евроинтеграцията“, каза още еврокомисатят.

Подкрепи Economic.bg