Германия пожали Гърция, но поиска „повече Европа“

Меркел този път е готова да играе твърдо за постигане на целта си от по-силен контрол в ЕС

Гърция остава част от Европа. Това е един от резултатите след чаканите с интерес и малко страх срещи на гръцкия премиер Самарас с лидерите на Европа – германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

По-важният ефект обаче е, че Меркел използва случая да напомни за исканията си за „повече Европа, което включва нов договор за Eвропейския съюз и задълбочаване на интеграцията на страните вътре в него.

За тези германски искания, писа списание Spiegel, цитирайки източници от кабинета в Берлин.  Според изданието Меркел е проискала нова среща на високо равнище на (правителствените ръководители), на която след разговори да се постави нова законова основа за ЕС.

Германия от доста време пледира за по-силна „уния“ в Европа, но изглевда сега е решила да играе до край картите срещу договорката за помощ за Испания и евентуално отлагане на целите в Гърция.

Едно от предложенията на Берлин е свързано с ролята на Съда на ЕС. Според Spiegel той може например да получи правото да наблюдава бюджетите на държавите членки и да наказва тези, които превишават дефицита. Нещо, което до момента е немислимо.

Както и преди, предложенията на Меркел не получават много радушен прием. Според Spiegel по-голямата част от 10 външни министри, които са разговаряли на неформална среща по въпроса, са отхвърлили предложението за насрочването на подобна среща.

Въпреки това съветникът на Меркел по европейските въпроси е провел серия от разговори в Брюксел по въпроса и среща ще има, като датата се очаква да бъде определена по време на Европейския съвет през декември.

Коментари: 0