Герой ли е „къртицата“ Едуард Сноудън?

29-годишният бивш служител на ЦРУ предизвика най-големия скандал в историята на американската Агенция за национална сигурност

448 ~ 3 мин. четене

Бившият служител под прикритие на ЦРУ, 29-годишният Едуард Сноудън, е главният източник на информацията от миналата седмица, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) и ФБР имат достъп до сървърите на девет американски интернет гиганта, сред които Microsoft, Yahoo, Google и Facebook, като по този начин следят дейността на чуждестранни граждани.

Разкриването на информацията, че властите в САЩ следят телефонния и интернет трафик на милиони потребители, доведе до разгорещен дебат дали подобни практики, обосновани със защитата от тероризъм, оправдават толкова мащабно нарушение на правата на гражданите, както и до най-големия скандал в историята на американската Агенция за национална сигурност.  Чрез програмaтa PRISM само през март т.г. АНС е прехванала 97 млрд. комуникации в цял свят, близо 3 млрд. от които в САЩ.

Кой обаче е Едуард Сноудън? Роден през 1983 година, той става част от Агенцията за национална сигурност преди четири години. Шпионската кариера на Сноудън започнала в ЦРУ. През 2007 г. дори е изпратен да поддържа компютърната мрежа на централата в Женева. Той твърди, че е нает там дори без средно образование. Преди това инцидент, при който си счупил и двата крака, го спрял да замине да се бие в Ирак като спецбоец от пехотата. Благодарение на работата си в ЦРУ той научава подробности за проекта PRISM.

За първи път му хрумнало да разкрива тайни през 2008 г., когато още бил в ЦРУ, но го спряло това, че неминуемо щял да рискува живота на някой агент.

Освен това изборите през 2008 г. му дали надежда, че нещата ще се променят. Когато обаче вижда, че Обама продължава същите политики, решава да действа. Прекарва следващите три години в събиране на информацията и изучаване на принципите на работа на АНС.

Решава да разкрие пред медиите информацията за следенето на комуникациите, защото шефовете му не обърнали никакво внимание на неговите предупреждения за произвол и нарушения на АНС при наблюдението на комуникациите на частни лица. Сноудън се е подготвял седмици, за да разкрие информацията.

“Не мога с чиста съвест да позволя на правителството на САЩ да унищожи неприкосновеността на личния живот, свободата на интернет и основни свободи на хората по целия свят с тази огромна машина за наблюдение, която тайно изгражда.  Не се страхувам, защото това е изборът, който направих”, казва той пред Гардиън.

"Жертвах 122 хиляди долара годишна заплата, семейството и приятелката си, защото не мога да позволя правителството на САЩ да продължава да превзема личното пространство на хората", обясни Сноудън. "Има по-важни неща от парите, ако те ми бяха цел, лесно щях да продам всичко на врага и щях да стана много богат."

В момента, Сноудън пребивава в Хонконг, като „не очаква да се случи нищо хубаво след разкритията, които е направил".  Той е живеел с приятелка на Хаваите, откъдето е взел полет за Хонгконг, а там се е настанил в хотелска стая. Според обясненията му, той очаква американските власти да го накажат за изтичането на секретна информация.

Предвид съобщенията на АНС, че който и да е зад теча на информация, рано или късно ще бъде открит и съден, твърде вероятно е САЩ официално да поискат от Хонконг да екстрадира Сноудън.

В същото време Москва обяви, че е готова да разгледа евентуална молба на Сноудън за политическо убежище. Той обаче засега е изразил интерес само към убежище в Исландия. Според запознати и Сноудън ще остане в Хонконг месеци и дори години.

Бившият служител на ЦРУ получи подкрепа и от основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж. Той нарече Сноудън "герой". "Да, поддържаме връзка. Но засега не е уместно да навлизам в подробности", заяви Асандж.

Междувременно Google, Apple, Facebook и Yahoo излязоха с отделни изявления, в които уверяват, че не са давали директен достъп на разузнавателни агенции до системите си и че предоставят данни на властите на САЩ само съобразно закона, като всяко искане се проучва внимателно.  Развитието на скандала и разкритията за американските компании обаче тепърва предстоят.

Подкрепи Economic.bg