Гигантски телескоп ще издирва извънземни

„Колос” ще има толкова фина резолюция, която ще долавя следи от топлина по повърхността на някоя от планетите в Слънчевата система

392 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Международен екип от астрономи предлага нов проект, наречен „Колос”, който предвижда създаването на инфрачервен телескоп с много фина резолюция, който може да долавя следи от топлина по повърхността на някоя от планетите извън Слънчевата система, съобщи списание „Астрономия”.

Учените се основават на идеята, че всяка цивилизация консумира енергия, независимо от нивото й на развитие. Това според тях се изразява в наличието на по-топли зони на дадена планета. На нашата планета, това са най-гъсто населените зони.

Идеята на астрономите е да създадат телескоп с диаметър от 74 метра, изграден от мозайка от 60 огледала с по 8 метра диаметър. Цената на проекта е около 1 млрд. евро. Освен търсене на извънземен живот, „Колос” ще изучава и обикновени обекти като звезди, квазари и черни дупки.

Най-големият съществуващ телескоп е с диаметър малко над 10 метра. Европа предвижда да инвестира 1 млрд. евро в телескоп с диаметър от 39 метра, което е наполовината на „Колос”.

Десетилетия наред издирването на извънземни става с големи радиотелескопи, идеята на които е, че радиото, телевизията или мобилните комуникации излъчват вълни около планетата, които се разпространяват във всички посоки. До момента този принцип не е довел до никакви резултати. Учените смятат, че съществува технология за изграждането на „Колос” и той предоставя много по-големи възможности от досегашните за издирване на живот извън планетата ни.

Подкрепи Economic.bg