Гласуваме по интернет

Депутатите приеха на първо четене промени в Изборния кодекс

6750 ~ 2 мин. четене

На парламентарния вот догодина ще можем да гласуваме по интернет. Депутатите приеха днес на първо четене промени в Изборния кодекс. Така с едно кликване ще може да изберем кой да влезе в следващото Народно събрание. Гласуването ще бъде експериментално. 

Депутатите обсъдиха общо 6 законопроекта за промени в Изборния кодекс. В проекта на БСП червените предлагат само в определени секции да има машинно гласуване. Управляващите пък искат то да e дистанционно по интернет. В своя проект от ГЕРБ предлагат Централната избирателна комисия да определи в кои пет секции ще може да се гласува по интернет на парламентарните избори догодина. Идеята е гласуването да може да се проведе от пет дни до 48 часа преди изборния ден и всеки да може да поправя вота си само веднъж, ако е допуснал грешка. Предвидено е от един IP-адрес да могат да гласуват не повече от двама избиратели.

По предложение на шефката на правната комисия Искра Фидосова депутатите решиха, че между двете четения на Изборния кодекс ще се разпишат и двете възможности. Депутатите приеха на първо четене предложенията на мнозинството, Синята коалиция, Коалиция за България и на РЗС. 

От Синята коалиция предлагат хората да могат да избират - да пуснат своя глас чрез специализирани устройства в избирателните секции или чрез интернет терминали. От опозицията скочиха срещу използването на СРС-та в изборния ден, докато управляващите обещаха чрез тях да се осигури по-голяма прозрачност. Заседанията на ЦИК ще бъдат предавани онлайн. Ограничава се и броят на застъпниците на една партия в дадена изборна секция - те ще могат да бъдат само един или двама. 

Подкрепи Economic.bg