Годишно се изхвърля 1.3 млрд. тона храна

В България годишно остава неоползотворени около 700 000 тона

156 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Годишно в световен мащаб се изхвърлят около 1.3 млрд. тона храна, а в България годишно остава неоползотворени около 700 000 тона. Това пише в доклад на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО). Проучването показва още, че поне 1/3 от всичко, което се отглежда на планетата, се губи между полето и потребителя.

"Това е етичен, икономически и природен проблем, като се имат предвид огромните загуби на енергия, вода, тор и други вложения в резултат на производството на храна, която така и не се изяжда", пише в документа. Там се изтъква още, че прахосването на ресурсите е недопустимо, предвид хроничния недостиг на храна в някои райони на света. Статистиката на ООН показва, че 1 на всеки 7 души по света гладува, а повече от 20 000 деца под 5-годишна възраст умират всеки ден от глад.

За производство на храна се използва около 25% от обитаемата земя и около 70% от питейната вода. Процесът е причина за 80% от обезлесяването и 30% от емисиите на парникови газове. Това е най-големият фактор за загуба на биоразнообразието и изменението на земната покривка, изтъкват от ООН.

Подкрепи Economic.bg