Големите европейски банки кроят план за напускане на Гърция

Клиентите теглят все повече пари и затова финансовите институции предприемат план за действие при извънредни ситуации

Собствениците на най-голямата чуждестранна банка в Гърция правят планове да се оттеглят, ако страната напусне еврозоната, каквито са и последните индикации от нарастващата международна загриженост за бъдещето на валутния съюз на Европа.

Подготовката за действие в извънредни ситуации за Crédit Agricole, третата по големина публично търгувана банка във Франция, излиза на преден план в навечерието на съдбоносните избори в Гърция в неделя, които определят съдбата на страната членка на еврозоната.

Говорители на банката са заявили, че се подготвят планове за действие при извънредни ситуации, изразявайки загриженост за това, какво може да се случи с банката, ако Гърция излезе от еврозоната. Никой обаче не е оповестил намерение, да се отдалечи от активите си в страната.

В знак на повишена нервност в рамките на страната, вложителите постоянно увеличават тегленията си от гръцките банки. Според висши банкери в Атина, сумите се доближават до нивото на тези, когато преговорите за коалиционно правителство се сринаха след неубедителните избори на 6 май, което автоматично насрочи ново гласуване.

Старши банкер в голям гръцки кредитор заяви, че между 600 милиона евро(754 милиона долара) и 900 милиона евро напускат банковата система дневно за последните няколко дни. Други хора, запознати с банковата система в страната, потвърдиха предварителните оценки на тези цифри.

Отделно от това, министърът на финансите на Кипър намекна в сряда, че страната може да потърси европейски спасителен план за финансовите си институции и банковия си сектор.

Плановете за извънредни ситуации на Credit Agricole за Emporiki Bank of Greece SA, шестата по големина банка в Гърция допринасят за мрачния пейзаж, дори и след двата спасителни пакта от Европейския съюз и от Международния валутен фонд.

Европейските лидери намекнаха многократно, че изборите тази неделя ще покажат дали средиземноморската страна иска да остане част от блока. Гласуването изправя радикално лявата СИРИЗА, която се противопоставя срещи мерките за строги икономии срещу Нова демокрация, които до голяма степен подкрепят програмата за спасяване.

Оттегляне от Гърция на Crédit Agricole ще докаже и без това опънатата вече способност на банката да се справи, като подобен ход би струвал милиарди евро и би причинил огромни поражения върху и без това накърнената и репутация.

Въпрреки това, главният изпълнителен директор на Crédit Agricole Жан-Пол Шифле публично заяви, че той не вижда излизането на Гърция от еврозоната като най-вероятния сценарий.

 

Коментари: 0