Google Maps и цензурата

За съжаление не можете да видите всичко през сателитната услуга на компанията

Иска ви се да видите отблизо Айфеловата кула, но няма как скоро да отскочите до Париж? Решението ви е Google Maps.

Услугата позволява да наблюдавате отблизо места в реално време и под формата на снимки. Ако решите да се разходите по света обаче, може да забележите, че не всеки пейзаж е видим. Някои са размазани, разкривени или направо изрисувани.

Така например няма да можете да се „разходите” по улиците на градовете в Северна Корея. Всъщност изобщо не можете да видите градове – по-голямата част от територията на страната се вижда в Google Maps като пустинен пейзаж, независимо дали на конкретната територия има населено място.

Други обекти, които няма да можете да видите са Кралския дворец в Холандия или малка електроцентрала в кампуса на частния Корнелски университет в Съединените щати. При стартирането на услугата дори Белият дом и Капитолия (финансовото министерство на САЩ) са замаскирани.

За да предоставят услугите си Google Earth и Google Maps трябва да следват политиката на съответната държава и така те имат право да искат замаскиране на места, обяснява говорител на компанията. Въпреки тези ограничения компанията твърди, че се старае да обновява информацията и да публикува колкото може повече данни. 

На снимките: 

1. Замаскиран квартал в холандски град

2. "Рисунка" на военната база Рамщайн в Германия

3. Размазани планини в Русия

Коментари: 0